Follow @UMPViajarlo

Flag Counter
Tweets por el @UMPViajarlo.  
UN MÓN
PER VIATJAR-HI
El lloc on compartir els teus viatges   

Espanola    Inglesa
                       
INICI
QUI SOM?
CATALUNYA
ESPANYA
EUROPA
ÀFRICA
AMÈRICA
ÀSIA
OCEANIA
CONTACTE

Monestir de Sant Pere de Rodes  (Sergi, Yolanda i Jordi)

Perdut al cor del Parc Natural del Cap de Creus, el Monestir de Sant Pere de Rodes, enmig de muntanyes i boscos salvatges, però alhora amb el blau intens del mar com a teló de fons, no podria gaudir d'un recer més màgic. El conjunt monumental constitueix tota una joia del romànic i és un exemple únic de l'estructura de poblament medieval i l'expansió de l'ordre monàstic benedictí. El dramàtic monestir, que sembla aturat en el temps, és un tresor imprescindible de l'Empordà, que no deixarà indiferent el visitant.

Informació útil

Per arribar-hi des de Figueres, s'ha d'agafar la N-260 fins al poble de Vilajoïga i allà desviar-se a la GIP-6041, una carretera de muntanya que arriba fins als aparcaments gratuïts del monestir. Des d'ells, encara queda una curta caminada (per la carretera o per senders alternatius indicats) fins a l'entrada. Allà s'adquireixen les entrades, molt econòmiques, i que inclouen una audioguia molt complerta per a la visita. Hi ha descomptes per a majors de 65 anys i menors de 25, i gratuïtat per a persones aturades o professors acreditats, entre d'altres. Per a més informació, us podeu dirigir al web del monestir: www.mhcat.cat/content/view/full/6050

Visita

 1. Església
 2. És l'element més rellevant del monestir, de gran originalitat per la gran alçada de la seva nau, proporcionada per un excepcional sistema de pilars i dobles columnes, com vam veure més endavant (punt 3). La visita comença davant la façana principal, on podem contemplar la torre del campanar, el pòrtic i tot l'exterior del conjunt, de mida colossal i pedra desgastada.

 3. Celler
 4. En primer lloc ens desviem al celler, un conjunt de passadissos i galeries amb arcs, amb sostre i parets de pedra, molt ben conservat.

 5. Atri o Galilea
 6. A continuació creuem el gran arc de la façana de l'església, per començar pròpiament la visita a l'interior del monestir. L'atri és la primera estança. Es tractava d'un lloc d'enterrament privilegiat, i avui encara es poden veure a mà dreta les restes d'unes tombes del segle X. A mà esquerra, trobem una petita exposició de relleus del segle XI.

 7. Nau central
 8. Aquesta impressionant nau es va construir des de finals del segle X fins a mitjans de l'XI, tot seguint un model clàssic, de l'Imperi Romà. L'altura de la volta de canó és de 16 m i una peculiaritat és la coberta de pedra (no de fusta, com era habitual). També hi destaquen els espectaculars capitells en alçada, corintis i entrellaçats, considerats una obra mestra del Romànic.


        Església                           Celler                             Nau            

 9. Capçalera
 10. Al final de la nau, hi trobem la capçalera, amb naus laterals que donen al deambulatori o girola. El transsepte (espai que creua perpendicular a la nau), acaba en dos àbsides, dedicats en l'Època Medieval a Sant Pere i Sant Andreu.

 11. Girola
 12. La girola és el petit passadís que dóna la volta per darrere l'absis principal. Val la pena recorre'l i fixar-se en les restes de les pintures murals. Hi podien accedir també visitants externs al monestir, els quals havien entrat a l'església pels laterals de la nau (la part central estava reservada als monjos, per tal que no els molestessin en les seves tasques). De fet, s'hi feia un gran pelegrinatge cada any sant.

 13. Cripta
 14. Sota el presbiteri i compartint-ne l'estructura, es troba la cripta. Es deia que a dintre s'hi guardava el cap i el braç dret de Sant Pere.

 15. Claustre inferior
 16. Sortint pel braç dret del transsepte, accedim al claustre inferior. De mitjans del segle XI, es troba envoltat per amples arcs de mig punt. A sobre s'hi troba (i es veu) el nou claustre elevat, construït un segle després. A tres dels costats del pati hi ha les galeries amb els arcs, mentre que al quart hi ha la roca mare i un forat que, al segle XVIII (ja Època Moderna), va servir de cisterna fluvial. Pocs claustres del segle XI es conserven, doncs la majoria s'enderrocaven, però aquest va quedar soterrat quan es va construir el nou al damunt. Per això també s'hi van conservar algunes pintures murals, i s'hi pot veure una escena que representa un lleó amb la pota aixecada i la crucifixió.

 17. Claustre superior
 18. Tot i ser més modern i haver-ne reconstruït gran part de l'estructura, se'n conserva part del podi original. Està envoltat per moltes de les dependències principals, que són els següents punts de la visita.


      Claustre inferior                           Claustre superior

 19. Sala capitular
 20. Estança allargada i amb sostre d'arc apuntat. Es creu que podia contenir la biblioteca. A sobre, a la planta alta, s'hi trobava el dormitori.

 21. Refectori
 22. El refectori era el menjador, on els monjos feien els àpats en complet silenci. Era relativament petit, perquè la comunitat també ho era: s'intentava que fos de 12 monjos més l'abat. Per motius pràctics, el refectori estava situat prop de la cuina i de l'hort. A prop de l'entrada, al claustre, hi havia una font on els monjos es rentaven.

 23. Porteria
 24. La comunitat benedictina atorgava un ofici a cada monjo, i entre aquestes feines s'hi trobava la de porter. Aquest s'encarregava de controlar les entrades i sortides i les visites.

 25. Rebost
 26. Comunicava amb la porteria, l'estable i els horts. Encara es pot veure una cisterna, que donava a la font, i el "carner", una nevera per conservar els aliments frescos.

 27. Plaça
 28. Avui dia mig en runes i menjada per la vegetació, va servir de cementiri fins al segle XI. En aquest punt l'audioguia parla sobre el poble que hi havia al voltant del monestir, que va arribar a tenir uns 300 habitants i va ser abandonat a finals de l'edat mitjana. A la plaça s'hi trobava també l'accés original al monestir.

 29. Sobreclaustre
 30. La darrera part de la visita puja al nivell superior, començant pel sobreclaustre. No només ofereix unes boniques vistes del claustre superior i l'estructura del monestir, sinó de tot el sistema muntanyós del voltant i la costa, amb el municipi de Port de la Selva a la vora del mar.

      Sobreclaustre         Vistes des del sobreclaustre           Campanar           Torre de defensa

 31. Torre de defensa
 32. Del segle XIII, es tractava de l'últim refugi en cas d'atac, i per això no tenia escales fixes.

 33. Campanar
 34. De la mateixa alçada que la torre de defensa (27 m) i planta quadrada, pertany a l'estil llombard, originari del nord d'Itàlia.

 35. Deambulatori superior
 36. D'ús exclusiu dels monjos, conté pintures murals i ofereix molt bones vistes de l'interior de l'església des de dalt.

 37. Torre i Capella de Sant Miquel
 38. Últim punt de la visita, a aquesta cambra "secreta" s'hi accedeix per una escala que comunicava amb el transsepte. A les parets, sorprèn una mena de creu metàl·lica d'on penjava un llum.