Follow @UMPViajarlo

Flag Counter
Tweets por el @UMPViajarlo.  
UN MÓN
PER VIATJAR-HI
El lloc on compartir els teus viatges   

Espanola    Inglesa
                       
INICI
QUI SOM?
CATALUNYA
ESPANYA
EUROPA
ÀFRICA
AMÈRICA
ÀSIA
OCEANIA
CONTACTE

Uzbekistan i Kazakhstan, Agost 2012  (Sergi i Yolanda)

Viatge de 25 dies a Uzbekistan, per visitar les famoses ciutats de la Ruta de la Seda, i al sud de Kazakhstan.


UZBEKISTAN

VISAT

S'ha d'aconseguir el visat per Uzbekistan des d'Espanya, enviant el passaport a Madrid. Te l'envien de tornada en un parell de setmanes.


MONEDA

La moneda d'Uzbekistan és el som. Hi ha un canvi oficial i un oficiós, que és un 50-60% millor. Se sol canviar a mercats, però es pot aconseguir gairebé a qualsevol lloc (al carrer, botigues, taxis, etc). És important abans de viatjar saber a com està aquest canvi. Encara que calgui fer-ho d'una forma discreta, no hi ha cap problema (t'ho ofereixen fins i tot al costat de policies).

També es pot aprofitar aquest fet en un altre aspecte, perquè alguns hotels que tenen el preu en dòlars et fan el canvi oficial. És important preguntar-ho en contractar l'habitació.

Un fet curiós i molest és que el bitllet més gran que tenen és el de 1000 soms, que equival a uns 30 cèntims d'euro. Això provoca que quan canvies 50 o 100 euros, acabis amb un enorme feix de bitllets. Encara que és recomanable comptar-los bé, mai vam tenir cap problema en aquest aspecte.


TIQUETS DE REGISTRE ALS HOTELS

A Uzbekistan, poden ser requerits en qualsevol moment per les autoritats (especialment en abandonar el país) els tiquets de registre, que són uns paperets que acrediten on has dormit cada nit. Te'ls donen als hotels, per petits que siguin, en fer el check-out.
TAIXKENT 

Com arribar i sortir

Vam volar a Taixkent amb Turkish Airlines, fent una escala d'unes dues hores a Istanbul.

En quant acabes d'omplir els formularis d'entrada al país, a l'aeroport, ja et comencen a oferir taxis per anar al centre de la ciutat. Cal regatejar el preu. A nosaltres ens van oferir canviar diners al taxi, però era molt mal canvi (una mica millor que l'oficial però molt pitjor que el de la ciutat).

L'estació d'autobusos i taxis de llarg recorregut és a 6 km de la ciutat, cal agafar un taxi per anar-hi.

Des de la frontera kazakha hi ha gran nombre de taxis i marshrutkas que porten a la ciutat.


On dormir i menjar

Ens vam allotjar a l'Hotel Grand Orzu, que teníem reservat per internet. És bastant bonic per fora però una mica cutre per dins, amb moquetes que semblen acumular brutícia des de fa anys. Té una petita piscina funcional, per refrescar-se i treure's la calor.

Durant la nostra segona estada a Taixkent vam estar a l'Hotel Bek, un molt bon hotel. Té els preus en dòlars i si vols pagar en soms et fan el canvi oficial, de manera que el preu queda molt més barat.

Al costat del Grand Orzu, hi ha un durum molt bo i barat.

Prop de l'Hotel Bek hi ha la Cafeteria Moskovska, un lloc on es pot menjar molt bé i variat.


Què veure i què ferSAMARCANDA 

Com arribar i sortir

Des de l'estació de Taixkent, surten cap a Samarcanda autobusos i taxis compartits. Els autobusos són una mica més barats, però els tipus que ho organitzaven es van posar a discutir el preu que demanar-nos en uzbek davant nostre i fins i tot ens van reconèixer que ens cobraven més que el bitllet normal per ser turistes però es van negar a dir-nos el preu real, així que vam anar a agafar un taxi compartit, que semblava preu fix. Aquí condueixen fatal, va arribar un moment que fins i tot, havent-hi dos carrils i un cotxe a cadascun, el taxi els va avançar pel mig. A Samarcanda, ens van deixar davant del Registan.

Per anar a Bukhara hi ha dues estacions. La de Pororot i la d'Ulugbek. Des d'allà surten autobusos i taxis compartits que parteixen quan s'omplen.


On dormir i menjar

L'Hotel Timur the Great està situat a una casa tradicional propera al Registan. És senzill, amb habitacions al voltant d'un pati amb una font i taules per prendre el te, i pertany a una família encantadora. Fins i tot quan vam estar uns dies malalts, ens van deixar un termòmetre i ens van cuinar arròs bullit sense voler cobrar-ho. Els hi estem molt agraïts i recomanem aquest petit hotel perquè tothom pugui gaudir d'un lloc tan acollidor.

La segona vegada que vam estar a Samarcanda, no quedaven habitacions al Timur. Vam anar a l'Hotel Nadijwa, molt senzill però de tracte molt familiar. A més, la vinya que hi ha per tot el pati li dóna molta personalitat.

Davant del Registan hi ha diversos restaurants una mica cars. Una mica més enllà, al mateix carrer, hi ha el Cafè Nur, on es pot menjar tipus fast food: durums, pizzes, hamburgueses i hotdogs.

Una nit vam anar a sopar al restaurant Venezia. L'aspecte era molt italià però la pizza i la pasta no.


Què veure i què ferSHAKHRISABZ 

Com arribar i sortir

Des d'una estació propera al Registan surten freqüentment taxis compartits per Shakhrisabz. Convé aclarir (com bonament es pugui) si el preu inclou el trajecte fins a Shakhrisabz o fins a Ketab, localitat propera des de la qual caldria prendre un altre transport.


On menjar

Vam dinar al restaurant Aquarium. El personal va ser molt amable però el menjar era tan especiat que havia perdut tot el seu sabor.


Què veure i què ferBUKHARA 

Com arribar i sortir

L'estació on arriben els autobusos des de Samarcanda és lluny del centre de la ciutat. Per arribar-hi es pot prendre un taxi o una de les furgonetes que van al centre.

Per anar a Khiva cal enllaçar a Urgench. Es pot agafar un taxi compartit a l'estació de Karvan Bazaar. En arribar a l'estació et comencen a assaltar diversos taxistes oferint tots el mateix. Aparentment sembla que es facin la competència però creiem que és tot part del muntatge que tenen allà. Abans de decidir-se per algun d'ells, cal deixar clares algunes coses com si el preu és fins a Urgench o fins a Khiva o si l'aire condicionat durant el trajecte està inclòs al preu. Quan vam estar estaven arreglant la carretera i el viatge de 4 hores va acabar durant molt més, de 7 a 10 hores segons qui fos del conductor.


On dormir i menjar

La primera nit vam estar a l'Hotel Otkybek. La primera impressió que ens va donar va ser bona, amb una habitació àmplia i amb aire condicionat. A la nit, però, vam començar a trobar gran nombre d'uns insectes semblants a petites paneroles corrent per la catifa i el llit.

La segona nit vam canviar d'hotel. Vam anar a l'Hotel Porso, una mica més car però nou i impecable.

A Bukhara no falten restaurants per a turistes. Trobar alguna cosa autèntica pel centre és una tasca més difícil. En un terme mig hi ha el restaurant Saroy, on es poden menjar plats de tot tipus força bons però massa especiats.


Què veure i què ferKHIVA 

Khiva és una ciutat plena de madrasses i minarets molt evocadora. Quan hi passeges de nit, entre les siluetes de les muralles i els edificis de tova, et dóna la impressió que en qualsevol moment et pots trobar amb una caravana de camells.


Com arribar i sortir

Si vens des de Bukhara en taxi compartit has d'enllaçar a Urgench. Per sortir cap a Bukhara, als hotels o pel carrer et solen oferir la possibilitat de compartir un taxi.


On dormir i menjar

Ens vam allotjar a l'Hotel Islambek. És un hotel senzill i econòmic amb una bona relació qualitat-preu.

A Khiva hi ha molts restaurants amb diferents relacions qualitat-preu. Recomanem el que hi ha a l'Hotel Kheyvak, on el menjar és molt bo i el preu acceptable.


Què veure i què fer

A Khiva es compra una entrada única que serveix per a la majoria de punts d'interès.
AYAZ QALA I ELS CASTELLS DEL DESERT 

Com arribar i sortir

A Khiva és senzill contractar una excursió d'un dia per visitar Ayaz Qala i la resta de castells de la zona. Aquesta és l'única manera de visitar-los llevat que es disposi de vehicle propi.


Què veure i què fer
NURATA 

Com arribar i sortir

Des de l'estació de Bukhara cal agafar un taxi compartit fins a Navoy i des d'allà una marshrutka fins a Nurata. Navoy es troba en ruta entre Bukhara i Samarcanda, així que des d'allà vam poder seguir fins a Samarcanda.


Què veure i què ferKAZAKHSTAN

VISAT I REGISTRE

Obtenir el visat a Kazakhstan no és gens fàcil. Si es tramita des del consolat de Barcelona cobren unes taxes abusives per les gestions. Vam enviar el passaport a Madrid i davant la tardança vam trucar per preguntar. Ens van dir que els passaports no els enviaven per correu i que ni tan sols ens podien dir per telèfon si el visat estava fet. Veient la situació en què ens trobàvem i que no teníem ni passaport, vam anar a Madrid a buscar-los.
Si s'arriba a Kazakhstan per terra, cal registrar-se a la policia durant els cinc primers dies d'estada al país. Cal una invitació d'una agència local i molta sort perquè t'entenguin a comissaria.SHYMKENT 

Com arribar i sortir

La frontera entre Uzbekistan i Kazakhstan està a pocs quilòmetres de Taixkent. Els tràmits a la frontera van ser lents per les llargues cues i les poques finestres obertes. A part d'això no vam tenir cap dificultat, els policies de duanes no ens van posar cap problema a cap dels dos costats i ens van ajudar a omplir els complexos formularis en rus. En arribar al costat Kazakh, a Chernyaevka, és fàcil trobar transport en taxi compartit fins Shymkent.

Des de l'estació de Samal hi ha transport regular per Turkistan.


On dormir i menjar

Trobar un hotel a Shymkent és una de les tasques més difícils que recordem. Els preus abusius i els establiments deficients fan d'això una àrdua tasca. Vam acabar a l'Hotel Tourist, un antic hotel de l'època comunista. Tenen habitacions de diferents preus, nosaltres vam acabar en una de les més cares. A qui li agradin les emocions fortes li recomanem les més barates.

Els llocs per menjar escassegen però es poden trobar alguns xiringuitos on serveixen hamburgueses i menjars similars.


PARC AKSU ZHABAGLY 

Com arribar i sortir

L'única manera que vam trobar d'arribar al parc va ser a través d'una agència que ens va concretar l'allotjament i un cotxe per arribar-hi.

Cada matí surt una furgoneta des del poble on ens allotjàvem que va a Shymkent.


On dormir i menjar

Ens allotjar a Ruslan Guesthouse, una casa particular molt ben preparada. De fet, com no hi havia més hostes, vam tenir la casa per a nosaltres sols.

Vam contractar els àpats al mateix allotjament ja que en aquella zona sembla difícil trobar altres llocs.


Què veure i què fer
TURKISTAN 

Com arribar i sortir

L'estació és a prop del centre. Des d'allà hi ha transport a Shymkent i, si tens sort i aconsegueixes fer-teentendre, a altres destinacions de la zona.


On dormir i menjar

Ens vam allotjar a l'Hotel Turkistan. Sembla molt luxós per fora però quan t'hi estàs uns dies te n'adones que està una mica deixat i li falta manteniment.

Tampoc hi ha gaires restaurants a Turkistan. Per sort hi ha alguns durums on es menja bé.


Què veure i què fer